Sudaki Minerallerin Vücuda Yararları Nelerdir?
-
Admin
-
10 Nis 2022
-
0
-
21238
-
Okuma Süresi:6 Dakika
Sudaki Minerallerin Vücuda Yararları
Su tüm canlıların ortak besin kaynağıdır. Bu nedenle sudaki mineraller ve vitaminlerin vücuda yararları nelerdir bilmemiz gerekmektedir.
İnsanın vücut kütlesinin yüzde 70 inin sudan ibarettir. Gıdalar ve benzeri yieceklerle aldığımız vitaminler vücudun her bölgesine ulaşmamaktadır. Bu aşamada mineraller devreye girerek su aracılığı ile vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm noktalarına erişmektedir. Gıdalar içinde en hızlı yayılan ve vücuda etki eden en doğal mineral kaynağımız sudur.
Hayati önem taşıyan minerallerin birçoğu sularda bulunmaktadır. Şimdi sizlere ufak başlıklarla bu minerallere değineceğiz.
Suda Doğal Olarak Bulunan Başlıca Mineraller:
- Sodyum
- Potasyum
- Kalsiyum
- Magnezyum
- Fosfat
Şimdi vücuda yararlı mineralleri sizlere kısaca açıklayalım.
Sudaki Potasyum Mineralinin Vücuda Yaraları
Sudaki potasyumun vücudumuzda kullanım şekli şu şekildedir. Potasyum ve sodyum minerali birleşmekte ve aynı görevleri yerine getirmektedir.
Vücudumuzun su dengesini ve elektrik dengesini sağlar.
Kalp hızının dengelenmesini sağlar.
Tansiyonun dengelenmesinde ve yüksek tansiyonları düşürmektedir.
Kaslarımızın yorgunluk sonrası hızlı şekilde düzene girmesini sağlar.
Kas kasılmalarının önüne geçer.
Mineral ve benzeri faydalı ve zararlı maddeler taşlardan, topraktan, havadan ve temas ettikleri nesnelerden aldıkları ile mineral özelliği kazanır. Yeraltı ve doğa kirliliği nedeniyle doğal mineralli suların da çok kalmadığını söyleyebiliriz.
Sudaki Sodyum Mineralinin Vücuda Yararları
Sudaki sodyum minerali elektrolit dengelemesini sağlama görevini üstlenir.
Hücreler ile kan arasında madde geçişi sodyum ile sağlanır. Terleme ile vücuttaki sodyum miktarı azalmaktadır. Bir insanın 2-3 gram günlük sodyuma ihtiyacı vardır. Sodyum eksikliği tansiyon düşmesine ve yorgunluk baygınlık ve halsizlik gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Sodyum tüm besinlerde bulunmaktadır. Fazla sodyum olması da vücutta ödem oluşturmaya neden olmaktadır. Suda da yeterli miktarlarda sodyum bulunmaktadır. Sudan mineral almak istemeyen kişiler için doktorlar gerçek maden suyu içmelerini önermektedir. Avrupa ve Amerika’da o yüzden mineralli sular yaygındır.
Sudaki Kalsiyum Mineralinin Vücuda Yararları
Kalsiyum minerali kemik yapısına ve omurilik ile iskelet sistemine birebir doğrudan bağlıdır. Kalsiyum eksikliği ile birçok ağrı ve eklem zedelenmeleri meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda kalsiyum eksikliğinde kaslarda işlevini yapamama ve sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Kalsiyum kemiklerden tutunda dişlere kadar birçok organın ihtiyacı olduğu gibi kas hareketlerini de sağlamaktadır. Vücuttaki kalsiyum miktarı düşerse vücut ihtiyacı olan kalsiyumu kemiklerden alır. Kemik dokularının zayıflamasına neden olur. Kalsiyum minerali çok önemli bir mineraldir.
Sudaki Magnezyum Mineralinin Vücuda Yaraları
Magnezyum minerali vücudumuzda ihtiyacı olan organların enerji ihtiyacını karşılamaktadır. İnsan vücudunun hareket edebilmesi için enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır. Hareket eden tüm organlarımızın düzenli şekilde kasılıp gevşemesinden ve kas gevşemelerinden de sorumludur. Magnezyum aynı zamanda sindirim ve emilim işlemlerinde de görev alır. Su arıtma cihazlarındaki hindistan cevizi kabuğu filtreler magnezyum çinko demir barındırmaktadır. Filtre içinden geçen suya bu mineraller eklenir, su eskisinden daha sağlıklı ve mineralli olur.
Su arıtma cihazları da arıtma işlemi yaparken magnezyum ve demir minerallerini ayrıştırma işlemine tabi tutmamaktadır. Arıtma işlemi sonunda su saf olmamaktadır.
Çoğu sular işlenmekte ve o şekilde kullanılmaktadır. Şebeke sularında veya hazır sularda insan vücudu için gerekli çok fazla mineral mevcut değildir. Çoğunlukla magnezyum yani diğer bir tabirle kireç mevcuttur.
Sudaki Florür Mineralinin Vücuda Yaraları
Florür denilince aklımıza direk diş macunları veya diş ile alakalı konular gelmekte. Bunun nedeni aslında florür’ün kemik ve diş sağlığı için faydalı olmasından kaynaklanmaktadır. Her şey de olduğu gibi aşırı florürlü suların da tüketilmesi tehlikelidir. Aşırı florürlü sular florizis denilen rahatsızlıklara neden olabilir. Florür hakkında detaylı bilgiyi bu yazımızdan okuyabilirsiniz.
Yağmur ve kar suları yeryüzüne indiğinde içerisinde çok fazla mineral bulunmamaktadır. Suyun 2 hidrojen 1 oksijen atomundan oluştuğunu biliyoruz ve yeryüzüne inen yağmur suyunun da bu elementler haricinde mineral, bulunmamaktadır.
1 tabak çilekte bulunan magnezyum ve demire denk gelmesi için yaklaşık olarak 32 litre kaynağından su içmek gerekmektedir.
Mineraller yiyeceklerden, meyvelerden ve içeceklerden alınır. Magnezyum ise çocuklar ve yaşlılar için çok önemli bir mineraldir.
Sıkça Sorulan Sorular
Sudaki mineraller nelerdir?
Suda kalsiyum, sodyum, magnezyum, potasyum ve fosfat çoğunlukta olmak üzere birçok mineral bulunmaktadır.
Sudaki mineraller nasıl ölçülür?
Sudaki mineraller ve suyun içindeki yararlı ve zararlı maddeler birden fazla yöntemle ölçülebilir. Tds metreler ve ph ölçüm cihazları ile sudaki tüm değerler ölçülmektedir.
Sudaki mineral oranları/değerleri ne olmalı?
İçilebilir seviye de ve kaliteli bir su içmek istiyorsanız ph değeri 8.0 üzerinde olmalıdır.
Suda mineral var mıdır/bulunur mu?
Suda bir çok mineral vardır. Başlıca bilinen mineraller, kalsiyum, sodyum, magnezyum, potasyum ve fosfat olarak sıralanabilir.
Fosillerin oluşumunda sudaki minerallerin etkisi var mıdır?
Sudaki minerallerin birleşerek veya farklı aşamalardan geçerek görünümlerini değiştirdikleri bilinmektedir. Örnekle anlatacak olursak sudaki kireç maddelerinden kalsit ve aragonit taşlarının oluşması gibi.
Sudaki mineral sayısı kaçtır?
Suda bir çok mineral bulunmaktadır ancak en çok bulunan mineraller 5 adettir.
Sudaki elementler nelerdir?
Hidrojen ve oksijen elementleri suyu oluşturmaktadır.
Hangi sularda mineral bulunur?
Saf su harici tüm sularda bir mineral bulunmaktadır. Saf su yazımızdan detayları öğrenebilirsiniz.
Mineraller suda çözünür mü?
Mineraller suda çözünür. Aynı zamanda mineraller birleşerek farklı yapıları oluşturabilmektedir.
Mineralli su nedir, Faydaları nelerdir?
Yeryüzündeki suların doğadaki bir çok elemente temas etmesi ve aynı zamanda toprağa karışarak toprak içerisindeki mineralleri de alarak yeraltına gittiği bilinmektedir. Bu yer altındaki suların çeşitli derinliklerden yeryüzüne çıkması sonucu mineralli su meydana gelir. Aynı zamanda bu sular doğal mineralli sulardır.
Jeotermal suda mineral var mıdır?
Jeotermal suda karbonhidrat değeri yüksektir. İçerisinde bulunan mineraller içme suyu olarak faydalı olmadığı için tüketilmemelidir. Ancak bu su ile yıkanıldığında vücutta eklem ağrılarından akciğer hastalıklarına kadar bir çok rahatsızlığa tedavi sağlamaktadır.
Saf suda mineral var mıdır?
Saf su da mineral, kireç veya herhangi bir faydalı veya zararlı element bulunmamaktadır.
Su arıtma cihazı sudaki mineralleri yok eder mi?
Gerçekten çok merak edilen bir soru “Su arıtma cihazları sudaki mineralleri öldürür mü” sorusudur. Bu kapsamda membran filtresi kalitesiz olan ve arıtma işlemi yaparken faydalı veya zararlı gözetmeksizin tüm mineralleri ayıran membranlar vardır. Bu durumda mineralleri öldürmeyen su arıtma cihazı tercih etmelisiniz. Sizlere önerebileceğimiz ve satış rekorları kıran cihazımızı ufak bir incelemenizi öneririz. Son karbon filtremiz alkali mineralli olup hindistan cevizi kabuğu üretilir.
Kullanılan aktif karbonun çok önemi vardır. Çoğu filtre üreticileri kömür bazlı yani ağaç ile aktif karbon filtrelerini yapmaktadır.
Code cihazlarında bulunan aktif karbon Japon kuraray firmasına ait olup Hindistan’daki fabrikasında üretilen coconut karbon kullanır. Filtrelemiz korede üretilmektedir.
Tavsiye Yazı:Manyetik Kireç Önleyici Tavsiye Yazı: Membran Filtre Nedir? Tavsiye Yazı:En iyi su arıtma cihazı Tavsiye Yazı: Kalsit Nedir?
Tavsiye Yazı:Doktorların Tavsiye Ettiği Su Arıtma Cihazı
Paylaş
Yorumlar(0)