Su Arıtma Cihazı Arıza Nedenleri ve Çözümleri
-
Admin
-
2 Kas 2023
-
22
-
352729
-
Okuma Süresi:26 Dakika
Su Arıtma Cihazların da genel olarak karşılaşılan arızaları ve çözümleri sizler için listeledik.
Aşağı kaydırmadan arızanın cevabına gitmek için hızlı menümüzden uygun soruya tıklayınız.
Su Arıtma cihazından ses geliyor ne yapmalıyım?
Su Arıtma Cihazı Tankına Su Dolmuyor veya Gitmiyor ne yapmalıyım?
Su Arıtma Cihazı Suyun Tadı Acı, Ekşi veya kötü mü? Su Arıtma Cihazında Sızıntı Var ? Su Arıtma Cihazı ilk kullanımında neler yapılmalıdır? Su Arıtma Cihazı ne kadar atık su atar? Su Arıtma Cihazından su gelmiyor mu? Arıtma suyu neden bulanık ? Arıtma suyu kireçli, bulanık veya beyaz baloncuklar var? Atık Su Durmuyor, Sürekli atık su veriyor ne yapmalıyım? Su arıtma cihazından su az akıyor ne yapmalıyım? Su Arıtma Cihazı Su Damlatıyor ?
Su Arıtma sistemleri genellikle herhangi bir sorun çıkarmadan uzun yıllar çalışır. Eğer sizin sisteminiz sorun çıkarırsa, aşağıda yer alan Su Arıtma Sistemi Arıza Giderme Kılavuzu ile kolaylıkla sorunu teşhis edip çözebilirsiniz.
Bu kılavuz sayesinde bir uzmanı çağırmadan ve para harcamadan elinizdeki doğru araçlarla sorunu çözebilirsiniz.
Su Arıtma Cihazından Ses Geliyor Ne Yapmalıyım?
Sistemi ilk defa kullanacaksanız veya filtre kartuşlarından birini yeni değiştirdiyseniz, gider hattından veya hava boşluğu musluğundan garip sesler gelebilir. Bu konuda endişelenmenize gerek yok. Bu durum, sistemden atılan havadan kaynaklanır. Ancak bu sorun birkaç günden uzun sürmemelidir. Eğer ses kesilmezse ve sizi rahatsız eden bir durum olursa, tüm boruların doğru bir şekilde yerleştirildiğinden emin olun. Ses, gider boruları ya da gider bağlantısındaki tıkanmadan kaynaklanıyor olabilir. Eğer bu yardımcı olmazsa, tüm sistemi boşluk olup olmadığını görmek için kontrol etmek ve tüm sorunları gidermek gerekebilir.
Su Arıtma Cihazı Tankına Su Dolmuyor
Su arıtma cihazı tankına su dolmuyor mu? Eğer su arıtma depo tankı dolmuyor ise genellikle basınç sorunu vardır. Bu durumda ya tank basıncı çok yüksek ya da besleme suyu basıncı çok düşüktür. Boş tank, 6-8 psi(0,50 bar) basınç değeri göstermeli. Standart bisiklet ölçer ile basıncı ölçebilirsiniz. Gerekli durumlarda basıncı azaltın. Eğer besleme suyu yani şebeke suyu 40 psi (3 bar) altındaysa su arıtma cihazı tankına su gelmiyor olabilir. Ya tüm evdeki basıncı arttırmanız ya da ters ozmos sistemleri için özel olarak tasarlanmış pompa kullanmanız gerekir.
Su arıtma tankı dolmuyor mu hala? Aynı zamanda şu durumu düşünebilirsiniz: • Tıkalı filtre veya kötü RO membranı – Tıkanma genellikle membranın çok sert suyu işlemesiyle yani kireçli suyun gözenekleri doldurması ile meydana gelir. Elinizde iki seçenek var. Ya membranı daha sık değiştirmeniz gerekir ki bu maliyetleri arttırır. Ya da su yumuşatıcı gibi ek ön işleme sistemi kurmanız gerekir. Örneğin Manyetik Kireç önleyici ve bu da filtre sistemine ulaşmadan önce sudaki tüm sert mineralleri ortadan kaldırır. Eğer bir veya daha fazla tıkalı filtre akışta azalmaya neden oluyorsa filtrelerin değişmesi gerekir. • Ters Osmoz membranı uygun olarak yerleşmemiş • Borularda bükülme var • Besleme suyu vanası veya tank vanası kapalı
Su arıtma tankına su gitmiyor ise yapmanız gereken işlemleri sıraladık umarız faydalı olmuştur.
|
Su Arıtma Cihazı Suyun Tadı Acı, Koku Geliyor, Ekşi veya Kötü mü?
Suyun tadının veya kokusunun kötü olması genellikle bir veya iki filtreleme aşamasına toplanan biofilm kaynaklıdır. Bu durum uzun süreli kullanımdan kaynaklanabilir ve bulanıklığa da neden olabilir. Bu nedenle tıkalı filtreleri veya hasarlı membranı hemen değiştirmeniz gerekir. Bu saatten sonra belirtilen bileşenleri daha düzenli olarak değiştirmeye dikkat edin (filtreleri her 6-12 ayda bir değiştirmek gerekir). Unutmayın: Eğer ters ozmos sisteminde mikrop ürerse ciddi sağlık tehdidine neden olabilir. Ayrıca sistemin düzenli olarak temizlenmesini de öneriyoruz (bkz. üretici talimatları). Bu işlem depolama tankının sterilize edilmesini içerebilir. Alternatif olarak modüler filtre tasarımı olan bir birime de yatırım yapabilirsiniz. Böylelikle tüm filtre/membran sistemini her değiştirmede atabilirsiniz. Bu uygulama zararlı patojenlerin birikmesini engellemenin en iyi yolu olarak kanıtlanmıştır. Bu tür sistemlerin tek eksisi ise satın alma ve bakım maliyetlinin yüksek olmasıdır. Kullanılmayan Su Zaman içerisinde duran suda bakteri ürer ve bu da kötü koku ve tadın kaynağı olabilir. Eğer TO sistemini bir süredir kullanmıyorsanız tüm sistemi ve özellikle de depolama tankını su kullanarak bir veya iki kere çalıştırmak iyi bir fikir olabilir.
Su Arıtma Cihazında Sızıntı Var
Sistemde Sızıntı Var sorunuyla karşılaştıysanız eğer aşağıdaki yazılan adımları takip etmelisiniz. Birçok durumda ters ozmos sisteminde sızıntıya neyin neden olduğunu tespit etmek kolaydır. Sızıntıyı bulmak için tüm bağlantıları kontrol edin. Musluk Akıtıyor Musluğun akıtması bir veya daha fazla sistem parçasının gevşek olduğunu gösterir. Sızıntıyı durdurmak için tüm bağlantıları sıkıştırın. Boruları portlara, vanalara ve gidere oturtun. Eğer sızıntı musluğun dibinden oluyorsa, musluğu değiştirmeniz gerekir.
Hava Boşluğu Musluğunda Sızıntı Lavabonun üstündeki hava boşluğu bölümünde su mu geliyor? Bu sorun yaygın olarak “hava boşluğu sızıntısı” olarak bilinir. Genellikle giderde toplanan atıkların neden olduğu gider tıkanıklığının bir sonucudur. Hava boşluğunun amacı, TO birimindeki su akışının geriye doğru olmasını engellemektir. Normal çalışma sırasında su, depolama tankından musluğa doğru akar ve hava boşluğu adı verilen küçük hava cebine doğru akar.
Gider hattı tıkandığı zaman, boşluktan suyun akmasına ve tezgaha taşmasına neden olan geri basınç oluşturur. Tek yapmanız gereken suyun serbest bir şekilde akmasına izin vermek için gideri temizlemektir. Gider noktasına bağlı gider hattını temizlemek için boru temizleme aleti veya tel fırça kullanın. Aynı zamanda boru bağlantı noktasını da temizleyin. Bunun yanı sıra gider borusu, deliklerin aynı hizada olmasını ve su akışını engelleyecek kayabilir. Gider borusu ve gider hattının aynı hizada olduğundan emin olun.Gelecekte oluşabilecek hava boşluğu sızıntılarını nasıl engellersiniz? Arada bir meydana gelen sızıntıları tamamen engellemek mümkün değildir. Yine de bu olayların yaşanma sıklığını azaltmak için gerekli önlemleri alabilirsiniz. • İlk olarak lavaboya veya gidere büyük yemek parçalarını ve diğer malzemeleri atmaktan kaçının. • Ayrıca tıkanıklığa neden olan maddeleri çözmek için doğal temizleyici ile gider hattını düzenli olarak temizleyin. Filtre/Membran Yuvasından Sızıntı Hatalı yerleşen veya aşınan O-halkası filtre/membran yuvasındaki sızıntıya neden olabilir. Bu durumda adım adım şunu yapmanız gerekir: 1.Sisteme su akışını engellemek için besleme vanasını kapatın. 2.Depolama tankı vanasını kapatın. 3.Sızıntı yapan filtre yuvasını çıkarın. 4.O-halkasını kontrol edin. Çatlamışsa veya kötü durumdaysa değiştirin. 5.O-halkasının doğru yerleştiğinden ve sıkı olduğundan emin olun. 6.Filtre yuvasını takın ve elle sıkıştırın. Sıkıştırma için çeyrek tur kadar yuva anahtarını kullanın. 7.Tankı ve besleme suyu vanasını açın. 8.Eğer filtre yuvasında hala sızıntı varsa yuva hasar görmüş olabilir ve değiştirmek gerekir. Başka bir yuvaya takarak bunu kontrol edebilirsiniz. Aynı zamanda zaman içerisinde membran yuvası kapağı gevşeyerek O-halkasını yerinden çıkarabilir. Düzenli olarak sıkılaştırmak iyi bir çözüm olabilir.
Su Arıtma Cihazı İlk Kullanımı Nelere Dikkat Edilmelidir?
Su arıtma cihazı ilk kullanımında dikkat edilmesi gereken veya kurulum sonrası yapılması gerekenler vardır. Öncelikle ilk kurulum sonrası yapılması gerekenleri adım adım anlatıyoruz.
İlk olarak tüm filtreler takıldıktan ve montaj bittikten sonra ters osmos membran kapağına giren hortum çıkartılır ve suyun dışarı akması sağlanır. Hortumdan siyahımsı bir su akacaktır. Siyah su akması durana ve temizlenene kadar su akıtılmalıdır. Bu şekilde ön yıkama yapılmış olur. Daha sonra hortum membran kapağına takılır.
İkinci olarak tankın vanası kapatılır su tekrar açılarak arıtma musluğundan su akması sağlanır. Bu işlem ile membran, post Carbon tatlandırıcı filtre yıkama işlemi yapılır.
Üçüncü olarak su durulanmış ise tankın vanası açılır ve arıtma musluğu kapatılır. 1 saat bekledikten sonra tankın içine biriken su boşaltılarak tank içerisi temizlenmiş olur. Tüm bu aşamalar ile su arıtma cihazı ilk kullanımında yapılması gerekenleri yapmış olduk.
Su Arıtma Cihazı Ne Kadar Atık Su Atar?
Su arıtma cihazı ne kadar atık su atar sizlere basit olarak anlatacağız 3 litre suyun 1 litresini tanka 2 litresini atık suya gönderir. Ters osmoz sistemi, yani su arıtma cihazı yaklaşık olarak üçte ikisini atık su olarak verir.
Günlük içme suyu, yemeklerde, çay ve benzeri ihtiyaçlarda yaklaşık olarak günde 10 litre arıtılmış su kullandığınızı varsayalım. 10 Litre arıtılmış su elde etmek için yaklaşık 24 litre atık su atacaktır. Toplamda 34 Litre kullanmış olacaksınız.
Su arıtma sistemi atık suyunun fazlalığı sizleri korkutmasın. Neden mi ? Çünkü şehirleşme ve fabrikaların artması, insan yoğunluğu, ormanların azlığı, araba sayılarının fazlalığı gibi etkenler doğayı ve havayı kirletmektedir. Yağmur suları da gökyüzünden daha yere düşmeden kirlenmiş olarak inmekte ve bu da arıtılmış su ihtiyacının ne denli gerekli olduğunu göstermektedir.
Bu nedenle insanların doğaya ve çevreye verdiği zarar ile temiz su miktarı azalmaktadır. Kireç, tortu, bakteri ve ağır metallerin bulunduğu şebeke sularını bu yüzden tercih etmemelisiniz. Damacana veya şişelenmiş su ile kıyaslandığında arıtma cihazı ile atık su fazla bile olsa kar etmiş olacaksınız.
Toplumumuzca israf olarak görülen atık sular aslında tekrar buharlaşarak yağmur olmakta ve geri dönüş sağlamaktadır. Ayrıca 1 e 1 atık atan CODE Permeate %80 atık su tasarruflu su arıtma cihazını inceleyin.
Su Arıtma Cihazından Su Gelmiyor Ne Yapmalıyım?
Arıtmadan su gelmiyor ise membran filtrenin tıkalı olması neden olabilir? Cihazdan su çok az ip gibi akıyorsa veya hiç akmıyorsa iki farklı nedeni olabilir.
Şebekede su basıncı düşük veya genellikle arızalı su arıtma tankından kaynaklanır. Su tankı içerisinde fazla su akmaya başladığında basıncı artıran bir hava kesesi vardır. Bu kese tank membranı olarak adlandırılır. Bir sızıntı veya kesenin patlaması nedeni ile arızalanırsa, tankta yeterli basınç oluşturamaz. Sonuç olarak yavaş ya da hiç su akışı olmaz. Bu sorunu çözmek için tankın dolu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Tank dolu ise 20 kg, boş ise 2 kg ağırlığındadır.
Depo tankı dolu ise sorunun içeriden kaynaklandığı anlamına gelmektedir. Arızayı gidermek için su arıtma cihazı tankını basınçlandırma yapmanız gerekecektir. Nasıl mı yapılıyor?
İlk olarak cihaza şebekeden gelen su vanasını kapatarak başlayın.
Sonra depo tankı valfinin kapalı olduğundan emin olun.
3. adım ise depoyu yerinden dışarı çıkarın. Dışarıya çıkarttıktan sonra tank vanasını açmanız ve tüm suyu boşaltmanız gerekir. Valfi ilk açtığınızda su hızla dökülmeye başlayacaktır. Ancak, birkaç dakika sonra yavaşlamaya başlayacak ve su tamamen bitecektir.
4. adım tankın içinde biraz su kalmış olabilir. Bu suyu çıkarmak için tankın altındaki sibobunu hava basmak için bir bisiklet pompası veya bir kompresör kullanmanız gerekecektir. Her pompaladığınızda, tanktan daha fazla su döküldüğünü göreceksiniz.
Adım 5 Tüm su tanktan çıkarıldıktan sonra, bir basınç göstergesi kullanarak içerideki basıncı ölçmeniz gerekecektir. Gösterge 6 psi ile 8 psi arasında olmalıdır. Basınç bunun altına düşerse hava basınız fazla ise azaltınız.
6. Adım Tankı basınçlandırma işlemi bittikten sonra ters ozmoz sistemine tekrar bağlayabilirsiniz. Yeniden bağlandıktan sonra, tank vanasını ve besleme suyu vanasını açarak sistemi yeniden doldurun.
Eğer Birkaç gün sonra suyun yine az aktığını fark ederseniz, tank hava kesesinin arızalı demektir yeni su arıtma tankı almanız gereklidir.
Arıtma Suyu Neden Bulanık Olur?
Arıtma suyu neden bulanık olur? Çünkü yeni bir cihaz alındığında veya su arıtma cihazı filtre değişimi yapıldığında yeni filtrenin ürettiği suyun neredeyse bir bardak yağsız süt gibi bulanık görünmesi normaldir.
Bu görünüm, sudaki çok küçük hava kabarcıklarından sudaki oksijenden kaynaklanmaktadır. Bir bardağı bulanık suyla doldurun. Küçük hava kabarcıklarının birkaç dakika içinde yavaşça yukarı çıktığını ve temiz su haline geldiğini göreceksiniz.
Bu bulanık arıtma suyunu içmek zararsızdır. Sudaki hava soluduğunuz hava ile aynıdır. Bu bulanıklık yeni su arıtma filtresi üretildiğinde filtrenin suyla değil havayla dolu olması nedeniyle oluşur. Ayrıca filtreler suyu 5 mikrona kadar filtreler. Karşılaştırma yoluyla, bir insan saçı 25 mikron çapındadır, bu yüzden filtre bir insan saçı çapının 1 / 5'i gözeneklerle doludur.
Su filtreden ilk kez akmaya başladığında havayı dışarı iterek çok küçük (5 mikron) hava kabarcıkları oluşturur. Filtre tamamen dolduğunda filtre içindeki tüm hava gittikten sonra artık bulanık su olmayacaktır. Ucuz, kalitesi düşük çin malı filtrelerde bu durum söz konusu değildir. Çünkü filtrelerde kullandıkları carbon ve minerallerin kalitesi yoktur.Genellikle içleri taş ile doludur.
Filtrenin ne sıklıkta kullanıldığına bağlı olarak, filtrenin 1 ile 2 hafta boyunca bulanık beyaz su vermesi normaldir. Lütfen bu durumla her değiştirildiğinde karşılaşacağınızı unutmayın. Maalesef bu durumu ortadan kaldırmak ve filtrelerin alışma sürecini hızlandırmak için yapabilecek bir şey yoktur. Bu su içilebilir zararı kesinlikle yoktur.
Arıtma suyu kireçli, bulanık veya beyaz baloncuklar var?
Arıtma suyunuzda beyaz baloncuklar mı var? Veya bulanık ve kireçli mi? Bunların olma nedenlerini sizlere kısaca açıklıyoruz.
Ters osmoz sistemi yani su arıtma cihazı kullanırken mutlaka yapmanız gereken bakımlar vardır. Ön 3 aşama filtreler olan 5 mikron tortu filtre CTO veya GAC Karbon filtre, 1 Mikron Sediment Filtre, 6-8 ay arası zamanda değiştirilmelidir. Aynı zamanda yılda bir veya ikinci yılda Membran filtre değişmelidir. Yıl içerisinde iki kez sistemde bakım yapılarak bu sorunların çoğu önlenebilir. Düzenli bakım yapmak sadece ters ozmozunuzun her zaman sorunsuz çalışmasını sağlamaktadır. Ayrıca ciddi bir sorunla uğraşma olasılığınız daha az olacağından bütçenize zarar vermez.
İyi bir su arıtma cihazı almanız çok önemlidir. Kaliteli bir su arıtma cihazı alırsanız kolay arıza çıkartmaz. Piyasadaki ucuz cihazlar gibi kolay bozulmaz ve sağlığınızı tehlikeye atmaz. Bütçenize en uygun ve en kaliteli su arıtma cihazlarına sitemizden inceleyin ve 12 takside kadar taksitle satın alın.
Atık Su Durmuyor, Sürekli atık su veriyor ne yapmalıyım?
Su arıtma cihazı atık su durmuyor sorunu genellikle şu iki nedenden kaynaklanmaktadır.
1. Shut-Off Valf Arızası2. Membran Filtre Arızası
Bu iki maddeyi biraz daha açalım ve tam olarak problemin nereden kaynaklı olduğunu öğrenelim.
Shut-Off valfi su arıtma cihazlarında tüm su yönlendirme ve açma-kapama işlemlerini yapar. 4 Çıkışı vardır.1.çıkışı temiz suya yani tanka gider,2.çıkış tankın dolduğunu algılar suyun üretimin keser,3.çıkış musluğu açınca musluğa temiz suyu gönderir,4.çıkışta depo dolduğunu algılar ve atığı keser,
Bu shut-off üzerinde out ve in yazmaktadır. Out tarafı membranın kılıfına giriş yeridir bu giriş yeri membranın su vermesine yarar. in tarafı 3.filtreden yani sediment filtreden çıkışı in tarafına bağlanır yani suyu emmesine yarar.
İkinci neden olan membran filtreden kaynaklı ise aşağıdaki gibi anlayabiliriz.
Ana filtre olan Reverse osmosis yani Türkçesi Ters osmoz Membran filtre tıkalı veya arızalı ise görevini yapamıyor olması atık suyun durmamasına neden olur.
Bunu anlamanın yolu tankın vanasını kapatarak arıtmanın musluğunu açıyoruz. Eğer arıtmanın musluğundan su iplik gibi akıyorsa sorun membran kaynaklı değildir. Su damlama şeklinde akıyor ise membran filtre tıkalı demektir. Ana membranın tıkanmasının diğer sebebi uzun süreli kullanım sonucu kireç birikimi olmaktadır. Kireç ile gözenekleri kapanmış filtre su arıtma cihazı tahliye su sürekli devam eder. Eğer bu şekilde kireç görünüyor ise kireç membran ömrünü bitirmiş demektir.
Bir diğer neden membranın atık sibobu flov yazan ve membranın çıkışında çekvalf dirsek vardır. Bu çekvalf dirseği sökerek içerisine üflediğimizde hava boş gitmemelidir. Sıkı ilerliyorsa çalışıyordur. Eğer hava boş çıkıyorsa arızalıdır. Çekvalf arızalı iken atık sibobu durmaz su sürekli atığa su gider.
Su Arıtma Cihazı tahliye sorunu hala devam ediyorsa bizleri aramaktan çekinmeyiniz.
Su Arıtma Cihazından Su Az Akıyor Ne Yapmalıyım?
Arıtmadan su az akıyor ise yapmanız gerekenler şunlardır:
Ana filtre olan Ters osmos Membran filtre değişim zamanı gelmiş olabilir. Artık gözenekleri dolduğu için az su arıtmaya başlamıştır. Ana filtre tanka arıtılmış suyu aktaramadığı için tank içinde çok az su birikir veya hiç birikmez.
Membran filtre çok kireçli veya çok kil, kum olan sularda gözenekleri çok kücük olduğundan çabuk dolabilir. Bu sebeplerden ömrü kısalır ve su arıtımı yapamaz. Arıtmadan su az akıyor ise ilk öncelik membran filtrenin temiz olup olmadığına bakmaktır.
Membran filtrenin yerini bilmiyorsanız hemen söyleyelim. Tırtıklı membran filtre kutusu içindedir. Kapağını açın ve filtreyi kontrol edin. Eğer sarım içleri kireç ve tortu ile dolu ve filtre rengi sarımsı bir hal almışsa ömrü dolmuş demektir. Görevini yapamaz ve arıtılmış su veremez. Yeni bir Membran filtre satın almalısınız.
Sizlere tavsiye ürünümüz:Filmtec Membran Filtre
Tavsiye edilen kireç önleyiciler: Manyetik Kireç Önleyici
-
Su Arıtma Cihazı Su Damlatıyor Ne Yapmalıyım?
Su Arıtma Cihazı su damlatıyor ise yapmanız gerekenler şunlardır: Su arıtma cihazları 'da evlerimizde kullandığımız diğer cihazlar gibi arıza çıkartabilir. Bu olası bir durumdur. Her ne kadar bakımını aksatmadan yapsak da bu tür arızalar ile her zaman karşılaşmamız mümkündür. Arıtma cihazlarının genel olarak çalışma mantığı da aynıdır.
Örneğin ; Lifetech, puretech, conax, ravent, comtech gibi piyasada bulunan en iyi ve en kaliteli cihazlar bile genel olarak arızalarının çözümleri aynı kapıya çıkmaktadır. Su arıtma cihazlarının arızaları bazen kolay ve maliyetsiz bazende parça değişimi olarak sonuçlanmaktadır.
Arıtma Cihazımın Haznesinde Su Birikintisi Var ?
Su arıtma cihazında su sızıntıları ,su damlalarını tankınızın , filtrenizin üzerinde ya da su arıtma cihazının haznesinde görüyorsanız hemen paniğe kapılmanıza gerek yok, ilk önce su kaçağının ya da sızıntının nereden geldiğini göz ve el yordamı ile kontrol edin.
Arızalı bölgeyi tespit ettiğiniz zaman etrafı daha fazla su damlacıklarına boğmadan ana su giriş vanasını kapatın. Daha sonra ise tankınızın üstünde bulunan vanayı kapatınız.
Su arıtma cihazlarının arızaları çözümlerini ve muhtemel su kaçağının olabileceği yerleri ve nasıl çözümler üretmeniz gerektiğinden konuşalım. Yukarıda da bahsettiğim gibi Lifetech , puretech , conax , ravent , İhlas , comtech gibi su arıtma cihazları arızaları genelde aynı çözüm yolu ile sonuca ulaşabiliriz.
Su Arıtma Cihazı su damlatıyor ise yapmanız gerekenler şunlardır:
1- Tank Vanasından Kaynaklanan Su Kaçakları ve Çözümleri
Su arıtma cihazınızın tankının üst tepe bölümünde bulunan tank vanasının içindeki conta zamanla deforme olabiliyor ve su kaçaklarına neden oluyor. Tank vanasını sökün ve vananın dişli kısmını teflon ile sarın . Aşırı fazla teflon ile sararsanız vanayı zorlayarak kırabilirsiniz. Teflonu 2 -3 tur sarmanız yeterli olacaktır. Fazla zorlamadan dönebilecek şekilde teflon ile sardığınız vanayı tanka takın. Tank vanasından kaynaklanan su kaçırma sorununu çözmüş olursunuz.
2- Su Arıtma Cihazımın Filtrelerinden Su Kaçırıyor
Su Arıtma cihazınızın filtrelerinde su kaçakları görüyorsanız ilk olarak arıtma cihazınızın filtrelerine bağlantı yapılan dirseklere göz atmanız gerekecek. Kırılan yada çatlak olan su arıtma cihazı filtrelerinin dirseklerinde çatlak olup olmadığını kontrol edin . Eğer filtrelerde çatlak gözünüze çarpıyorsa dirsekleri yenisi ile değiştirmeniz en doğru yol olacaktır.
3- Fazla Basınçtan Çatlayan Filtrede Su Sızdırma Sorunu
Su arıtma cihazı arızaları başlığında inceleyebileceğimiz başka bir sorun ise fazla basınçtan çatlayan filtrelerdir. Aşırı basınç sonucunda çatlayan filtreler , su arıtma cihazınız kapalı kasa ise haznenin dibine su birikintisi yapar. Filtrelerinizi tek tek kontrol edin çatlak ve su sızdıran filtrenizi tespit ettiğinizde yenisi ile değiştirin.
Genellikle belediye şebeke suyu kullananlar yüksek basınca maruz kalırlar. Örneğin çoğumuz evimizde mutlaka musluklar arıza yapmıştır. Muslukların arızalarının en büyük nedeni hava yapan şebeke suyunun yüksek basınç ile musluklarımızı bozması diyebiliriz. Çözüm olarak ise her marka ve modelde kullanılabilen basınç dengeleyiciler cihaza girecek yüksek basıncı dengeler. Açık kasa,Kapalı kasa pompalı ve pompasız tüm cihazlarda kullanılması filtre ve cihaz sağlığı açısından hayati önem taşır. Su arıtma cihazınızda basınç dengeleyicisi yoksa buraya tıklayarak alabilirsiniz.
4- Tıkanmış Filtreler Su Kaçağına Neden Olur mu ? Ön tortu filtrelerinin şebeke suyuna bağlı olarak ortalama 6-8 ay ömrü vardır. Ömrü dolmuş filtreleri kesinlikle kullanmayınız . Hem sağlığınızın hemde su arıtma cihazınızın ömrünü kısaltmış olursunuz. ;
Birde tezgah altı su arıtma cihazlarının maximum günlük 10 litre yani 4 kişilik bir aileyi baz alarak tüketimi sağlık bakanlığının onayladığı filtre süresi 12 ile 18 aydır.
-Açık kasalarda 12 ay
-Kapalı kaslarda 12 ay
Eski filtreler su sızıntısı yapar mı ?
Filtrelerimin tıkalı olduğunu nasıl anlarım?
Gelin sizlere kısaca nedenini açıklayayım. - Tıkanmış ömrü dolmuş filtrelerden su rahat geçemediği için bekleyen su , ek yerlerinden ve bağlantı aparatlarından hangisi basınca dayanıklılığı zayıf ise orayı çatlatarak su sızıntısı yapar. Buda hem bütçenize hemde cihazınıza zarar verir. Kısa Tavsiye: Filtre değişim zamanını kesinlikle aksatmayınız. Kendi sağlığınız ve cihazınızın sağlığı için filtrelerinizi zamanında değiştiriniz. Eğer aklınızda filtreleriniz ile ilgili bir şüphe varsa hiç düşünmeden yenisi ile değiştirin.
Su arıtma cihazı tankında ne kadar hava basıncı olmalı? Boş ters ozmoz su arıtma cihazı tankında hava basıncı 7-10 psi olmalıdır. Dolu / ağır bir tankta hava basıncı 35-45 psi olmalıdır.
Su arıtma cihazına tankına nasıl hava basılır? Su Arıtma Cihazına şebekeden giden besleme suyu vanasını kapatın. Su arıtma cihazı musluğunu açarak tanktaki suyu tamamen boşaltın. Su Arıtma Cihazı Tankının üstündeki vanayı kapatın. Su Arıtma Cihazı tankı altında bulunan sibop deliğini bulun. Mevcut hava basıncını kontrol etmek için bir hava basıncı göstergesi kullanın. Basıncı ayarlamanız gerekirse, bir hava kompresörü veya bisiklet pompası kullanın. Su Arıtma cihazı tankını boş halde iken 7-10 psi ile doldurun. (0,5 bar) Su Arıtma Cihazı Tankının vanasını açın.
Su Arıtma Cihazımın Motoru Sürekli Durmadan Çalışıyor
Su arıtma cihazı motoru sürekli çalışması ve durmaması sorunu can sıkıcı olabilir. Arıtma pompası durmuyor ve sürekli olarak çalışmaya devam ediyorsa bu sizin cihazınızın sürekli su sarfiyatı yaptığı anlamına gelir. Yıllık bakımlarını yaparken mutlaka shotoff vana ve atık sibobu gibi önemli parçalarında kontrol edilmesi gerekiyor .
Arıtma cihazlarınızda durmadan çalışan pompa ısınmaya neden olur bazı durumlarda pompanın adaptörünün aşırı ısınarak tamamen durmasına neden olur . Bu olumsuz etkenleri ortadan kaldırmak için mutlaka ve mutlaka aşağıda belirteceğim hususlara dikkat edin .
Su Arıtma Cihazı Pompası Sürekli çalışıyor arızası nedir?
Su arıtıcı cihazı pompa motoru sürekli çalışır halde ve durmuyorsa ilk bakacağınız kısım motora komut veren Yüksek Basınç ve Alçak Basınç ( Resim 11 ) Valfleri olacaktır. Yüksek basınç ( Resim 12 ) valfinin çalışıp çalışmadığını nasıl anlarım ? diyorsanız ilk testiniz valfin sülyeli kablolarını çekmek olacaktır. Eğer çektiğiniz de motor çalışma ya devam ediyorsa yüksek basınç swichiniz basıncı algılayamıyor ve motoru durdurmuyordur .
İçerik;
1-Alçak Basınç Swich'i Ne işe Yarar ?
2-Yüksek Basınç Swich'i Ne işe Yarar ?3-Dört yollu Shotoff Vana Ne işe Yarar ?4-Arıtma Cihazım Atık Atmıyor Bu Neden Kaynaklanır ? 5-Arıtma Cihazımın Valfleri Sağlam Ama Pompa Yine Durmuyor ?6-Yıllık Bakımda Kontrol Edilmesi Gereken Parçalar Hangileri ?
1- Alçak Basınç Swich'i Ne işe Yarar ?
Alçak basınç swichi cihaza gelen suyu algılar ve motora calışması ve durması emrini verir. Arızalı bir alçak basınç swichi cihaza su gelse bile pompayı yada motoru çalıştırmaz. Bunun nedeni arızalı olmasıdır .Test etmek için sulyeleri birbirine değidirdiğinizde motor çalışmıyorsa arızalı olduğunu gösterir yapmanız gereken yenisi ile dğeiştirmektir.
2- Yüksek Basınç Swich'i Ne işe Yarar ?
Yüksek basınç swichi cihazın dolduğunu ve pompanın artık çalışmaması gerektiğini motora iletir. arızalı bir yüksek basınç swich'i pompayı durmdurmaz ve sürekli olarak çalışır. Bu olumsuz neden pompanızın ısınmasına ve ömrünün kısalmasına neden olur bu gibi durumlar arıtma cihazlarında istenmeyen durumlar arasındadır.
3- Dört yollu Shotoff Vana Ne işe Yarar ?
Shotoff vana arıtma cihazının beyni diyebiliriz. Bütün komutları swichlere ve pompaya verir. İlk görevi 2 giriş ve 2 çıkışı sayesinde suya yol verir . Diğer bir görevi ise tank dolduğunda basıncı algılar yüksek basınc anahtarına tankın dolduğunu ve pompanın durdurması komutu verir . Bu sırada membrana gelen suyu keser ve su sarfiyatını önemli ölçüde önler. Diğer bir görevi ise atığı durdurur . Eğer arıtma cihazında atığım hiç durmuyor sorunu ile karşılaşırsanız shutoff vanınızı kontrol etmenizi öneririm .
4- Arıtma Cihazım Atık Atmıyor Bu Neden Kaynaklanır ?
Arıtma cihazları temizlediği suyun kirli kısmını mutlaka atmak isterler ve bunu membranın atık kısmından yaparlar. Eğer atık kısmından su gelmiyorsa Atık Kısıcı Flow 300 ( Resim 8 ) birşekilde tıkanmış ve atık atmasına izin vermiyordur. Bu büyük bir sorundur. Eğer bu sorunu çözmeden kullanmaya devam ederseniz membran filtrenizin ömrünü 3 aya düşürdüğünü sizlere söylebilirim. Bu nedenle mutlaka atık kısıcınızı kontrol edin. Atık kısıcı nasıl kontrol edilir ? Atık kısıcıyı kontrol etmenin tek yolu sistemden çıkararak içerisine hava üflemenizdir. Eğer içerisine üflediğiniz hava karşı tarafa azda olsa çıkmıyorsa atık kısıcı ömrünü tamamlamıştır.
5- Arıtma Cihazımın Valfleri Sağlam Ama Pompa Yine Durmuyor ?
Yüksek basınç swichi sağlam ve kablolarını cektiğinizde duruyorsa , ikinci bakmanız gereken yer shotoff valf ( Resim 9) olacaktır. Shotoff valf basıncı algılar ve ana membrana giden suyu durdurur bu sayede yuksek basınç swich'i basıncı algılar motoru durdurur. Eğer shotoff vananız kaçırıyor ise sürekli atık atar ve cihazın pompası sürekli çalışır durumda kalır .
6- Yıllık Bakımda Kontrol Edilmesi Gereken Parçalar Hangileri ?
Kısaca filtre değişiminden sonra kontrol edilmesi gereken parçaları sizlere söyle sıralamak isterim;
- Atık Kısıcı
- Shotoff Vana
- Pompalı ise Alçak Basınç Swhic'i
- pompalı ise Yüksek Basıç Swhic'i
- Membran Chech Valf'i
- Tank Havası ( Min 5 Psi Max 6.5 Psi )
Tüm bu parçaların kontrolünü nasıl yaparım bir bilgim yok diyorsanız yukarıdaki başlıklar altında hepsine ulaşabilirsiniz. ( Alçak Basınç Swich'i ) ( Yüksek Basınç Swich'i ) ( Atık Kısıcı Flow 300 ) ( Shotoff Valf ( 4 'lü )
updated:11.02.2023
Tavsiye Ürün:Buzsu Code Su Arıtma CihazıTavsiye Ürün:Manyetik Kireç ÖnleyiciTavsiye Yazı:Suyun Canlılar İçin ÖnemiTavsiye Yazı:Doktorların Tavsiye Ettiği Su Arıtma CihazıTavsiye Yazı:Su Arıtma Filtre Değişimi
Paylaş
Yorumlar(22)
7 Şub 2021
Adem Çetinkaya
"Pompanın motoru devamlı çalışıyor ve atık su vermiyor neden olabilir"
8 Şub 2021
YÖNETİCİ
"Sn. Adem Çetinkaya Pompa durmadan çalışıyorsa Membran filtresi ters takılmış veya oturmamış veya tıkalı olabilir, yüksek basınç sivici takılmış ise arızalı olabilir bu sebeple temiz su çıkışındaki çekvalf suyu sürekli atığa yolladığından su arıtma pompası (motoru) sürekli çalışır."
5 Mar 2021
Burak Dağdelen
"Merhabalar, daha önceden almış olduğum pompalı su arıtma cihazı prize takılı olmadığı zaman artıma işlemi başlamazdı fakat yeni aldığım cihaz prize takılı olmamasını rağmen artıma işlemini yapıyor bunun nedeni ne olabilir? Bulunduğum bölgede çok sık su kesintileri oluyor ve ilk su genelde çamurlu oluyor haliyle filtrelerim ölüyor. Her seferinde vanadan aç kapa yapmak işkenceye dönüştü bu işlemi yapabilecek bir aparat var mı yoksa bu durum pompanın bir özelliği mi?"
8 Mar 2021
YÖNETİCİ
"Sn. Burak Dağdelen , Pompaların suyu algılayıp çalışmasını sağlayan swichleri vardır . cihaza su geldiğinde otomatikmen devreye girer ve pompayı çalıştırır. Pompanın fişe takılı olmadığında çalışmamasını istiyorsanız Selenoid valf bağlantısı yapabilirsiniz. Bu bağlantıda shotoff vana gerektirmez ."
15 Mar 2021
murat kanat
"Filtre degisimleri yeni yapıdı. 2 nolu filtreden su sızıntısı var. Sebep ne olabilir?"
16 Mar 2021
YÖNETİCİ
"Sn Murat Kanat, Kapalı kasa ve inline kartuş tipi filtre kullandığınızı varsayarak 2 nolu filtre CTO karbon dirsek bağlantısı oturmamış veya teflonla tekrar sararak bağlantıyı tekrar sıkmanız düzeltebilir su sızdırmasını. Ayrıca filtreye giren hortumun iyi oturmamış olabilme ihtimali varmı onada bakmalısınız. Su sızıntısı buharlaşma damlası şeklindeyse bu mutfak sıcak su soğuk terleme olabilir."
29 Mar 2021
Hilal salman
"Merhaba lavoba tıkandı lavoba aç döktüm arıtmanın gideride aynı yerde takılı bi zarar vermişmidir arıtmaya su geri gitmişmidir acba"
4 Nis 2021
Mehmet Aydın
"Merhaba, filtreleri ters başladığımızda ne olur ve 1 gün sonra düzeltirsek bir sıkıntı olurmu acaba yeniden filitre değişimi mi yapmak lazım??"
5 Nis 2021
YÖNETİCİ
"Mehmet Aydın Siz doğru sıralamaya göre takın ve 1 depo dolumu bekleyin ve boşa akıtın eğer suda siyah tanecikler olursa veya beyazlık 2.tankıda boşa akıtın"
5 Nis 2021
YÖNETİCİ
"Hilal Salman, Lavabo ile aynı yerde olan su arıtma gideri temiz suyun olduğu tanka pis suyu vermez zaten merak etmeyin karışmamıştır. "
10 Ağu 2021
cengiz k.
"suda toz kireç var neden olabilir"
13 Ağu 2021
Özgür EKER
"Merhaba pompalı kapalı kasa 1+5 (9 aşamalı) arıtma cıhazı kullanıyorum. Tank havası 0.5 bar filtreler yeni değişti. Musluktan aldığım debi çok düşük. Neden olabilir"
14 Ağu 2021
YÖNETİCİ
"Sn. Özgür Eker Filtre bağlantılarınızıda eğer sıralama yanlışsa giriş çıkış yönleri hatalı ise su alamayabilirsiniz, Shutoff valf diğer adı ile 4 yollu vana arızalı olabilir bu seveple su gelmeyebilir , Tank havası 0.5 barda sabit kalıyormu bunuda tekrar kontrol ediniz"
16 Ara 2023
Murat
"Slm arıticimdan su cok tazikli geliyor..dört yollu vanami tum filitreleri degistirdim ama hala tazikli neden olabirki"
22 Şub 2024
Hamdi Ayten
"Gerçekten,esnafsınız, emeğinize sağlık,başarılar diler,Ahirette dahi yüzünüz ak olsun"
29 Mar 2024
MEHMET EREN
"On dört ay kullandığım filtrelerin değişimini yaparken ön filtrelerden şefaf olan baya pisti ama üçüncüsünün tertemiz olduğunu gördüm bu normal mi, birde yeni aldığım ön filtrelerin bir ve üç nolu haus için olanı aynıydı. birinde bir yazarken diğerinde beş rakamı vardı bende yeşil bir olanı birinci sıraya beş yazanı üçüncü sıraya taktım doğrumu yaptım."
6 May 2024
İkbal
"8 aşamalı şu aritma cihazımın 8 filtresini de yeni değiştim, 4-5 tank boşaltmama rağmen hala suyun tadında klor tadı var, bi ara tadı düzeldi bir gün boyunca kullandık ama yine suyun tadı değişti acı ve klor tadında, shut öff walfi değiştim sorun yine düzelmedi,sebebi ne olabilir?"
27 May 2024
Meral
"Su arıtma cihazı lavabo altına dik olarak sığmadı yan yatırarak dursa sorun olur mu"
3 Tem 2024
Can can
"Merhaba pompasız cihazda 5filtee +1 mebran değişimini kendim yapdım direk sıra şle söktüm yenisini taktım abcak 8-10 saatdir 1 damla su vermiyor bişeyi yablış yapmaiç igtimalimde yık sırayla eskisini sökdüm yenisini taktım"
17 Ağu 2024
Ahmed
"Hocam benim iki switch de çalışıyor kabloyu çekince duruyor flow da gayet iyi su atıyor shotoff da suyu kesiyor membrana ama yine de pompa çalışmayı durdurmuyor neden olur?"
20 Ağu 2024
Dursun Öztürk
"İyi gunler benim ariticidan su 1 litre bile almadan hemen calismaya basliyor ve cesmeden su damlatiyor 15 sn ye felan neyden olur bu sikintilar"
26 Ağu 2024
Muhammet ali
"Kucuk aritma muslugundan yani icilecek suyu aldigimiz muslugun agzinda siyah seyler olusuyor yapiskan gibi bu nedir acaba Tesekkurler"