Şehir Suları Nereden gelir? Şehir Suları Nasıl arıtılır?
-
Admin
-
30 Eki 2023
-
0
-
6786
-
Okuma Süresi:6 Dakika
Şebeke Suları Nasıl arıtılır hangi kimsayalar kullanılır?
Temiz musluk suyu genellikle Maalesef ülkemizin de halen hafife aldığı bir şeydir. Bununla birlikte, su hatları kirlendiğinde, hızlı bir şekilde düzenlenmiş suyun faydalarını hatırlatırız. Su arıtma süreci zamanla gelişti ve teknoloji ve düzenlemeler geliştikçe su daha güvenli hale geldi. Su arıtımında teknolojinin ilerlemesine rağmen, tüketicilerin musluk suyuyla ilgili birçok geçerli sorusu var. Aşağıda, su arıtma işleminde hangi kimyasalların kullanıldığı, şehir suyu arıtmanın adımları ve musluk suyunun içilmesi güvenli olup olmadığı hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Şehir suyu arıtımında hangi kimyasallar kullanılır?
Şehir sularında kullanılan en yaygın kimyasal temizleyici katkı maddeleri klor ve florürdür. Alüminyum sülfat ve organik polimerler gibi diğer kimyasallar, arıtma işleminin erken aşamalarında eklenir. Diğer belediye su arıtma tesisleri, klorin yerine daha az uçucu ve daha uzun ömürlü bir dezenfektan olan kloramin kullanır. Musluk suyunuzdaki kimyasalların sesi korkutucu görünse de bu kimyasalların su üzerindeki faydaları, onları su arıtımında gerekli kılar. Örneğin, musluk suyunuzda klor olmadan, bakteriler, virüsler ve parazitler borularda oyalanabilir ve sonunda vücudunuzu kirletebilir. Florür ise diş çürümesi riskini azaltmak için eklenir. Bazı çalışmalar nörolojik problemler stres kaygı ve yüksek tansiyon. Bununla birlikte, Dünya Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC) ye göre, bu sağlık kusurları sudaki florürle bağlantılı değildir.
Flörür hakkında Daha fazla bilgi edinin
Alüminyum sülfat ve polimerler gibi kimyasallar pıhtılaşma ve flokülasyonda kullanılır. Klor ve florürün aksine bu kimyasallar suda kalıntılarla reaksiyona girer ve bu nedenle nihai ürüne ulaşmazlar. Alüminyum sülfat oldukça toksik olmasa da, Dünya Çevre Koruma Kurumu (EPA) ya göre musluk suyundaki bu katı maddelerin seviyelerinin milyonda 0,2 parçadan fazla olmamasını gerektirdiğini belirtiyor.
Şehir suyu arıtma sistemleri sudan neleri çıkarır?
Şehir Şebeke sularındaki arıtma işlemlerinin tamamı, aşağıda belirttiğimiz birçok Katı yararsız kirleticinin seviyesini azaltır:
Kil
Tortu
Toz
Toz
Kimyasallar
Parazitler
Bakteri
Virüsler
Şehirler suyunu nereden alıyor?
Şehirler suyunu çeşitli yerlerden alırken, su arıtma tesislerinin kullandığı üç tür su kaynağı vardır.
Geri dönüştürülmüş su
Yüzey suyu
Yüzey suyu tam olarak kulağa nasıl geliyorsa, yerin yüzeyinde biriken sudur. Dünya yüzeyinde oldukları için kirlilik yoluyla kirlenmeye maruz kalırlar. Yüzey suyu, yeraltı suyundan daha fazla tortu, mikrop, kimyasal ve toksin içerdiğinden, yeraltı suyundan daha fazla arıtma gerektirir. Yüzey suyu örnekleri arasında akarsular, nehirler, göller, sulak alanlar, rezervuarlar ve dereler bulunur.
Yeraltı suyu
Yeraltı suyu, toprak yüzeyinin altında anakaya, kum ve çakılın gözenek boşluklarında bulunur. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en yaygın içme suyu kaynağıdır. Üç tür su kaynağından yeraltı suyu tipik olarak en temizidir, ancak genellikle sızıntı yoluyla alınan magnezyum ve kalsiyum gibi yüksek seviyelerde su sertliği mineralleri içerir. Yeraltı suyu örnekleri arasında yaylar, kuyular ve sızma galerileri bulunur.
Yeraltı Suları Kirliği hakkında Daha fazla bilgi edinin:
Geri dönüştürülmüş su
Geri dönüştürülmüş su, başka bir uygulamadan yeniden kullanılan sudur. Geri dönüştürülmüş su örnekleri arasında kanalizasyon, yağmur suyu akışı ve endüstriyel atık bulunur. Bu tür su en fazla arıtma gerektirir çünkü çıkarılması gereken daha fazla kirletici vardır.
Şehir suyu arıtma süreci nedir?
Tıpkı belediyeden belediyeye su kaynaklarının büyük ölçüde değişmesi gibi, su arıtma süreci de şehirden şehre büyük ölçüde farklılık gösterebilir. Şehirler arasında belirli endüstriyel su arıtma teknikleri aynı olmasa da tüm belediyeler genel bir su arıtma sürecini takip etmektedir. Aşağıdakiler, su arıtma işleminde yaygın olarak kullanılan adımlardır.
Kimyasal Pıhtılaşma
Kimyasal pıhtılaşma, enkaz ve çözünmüş parçacıkları toplamak için bir su kaynağına kimyasalların eklenmesidir. Bu parçacıklar su kaynağının dibine yerleşmek için çok küçüktür, bu nedenle onları kümelemek için kimyasal bir pıhtılaştırıcı kullanılmalıdır. Bu kümeler, flok adı verilen bir katmanda suyun dibine çökecek kadar ağırdır. Kimyasal pıhtılaşmada kullanılan en yaygın kimyasal alüminyum sülfattır. Sodyum alüminat ve ferrik sülfat gibi diğer kimyasallar da pıhtılaşma için kullanılabilir. Bu pıhtılaştırıcılar, yüksek hızlı karıştırıcılarla su kaynağına eşit olarak dağıtılır. Kimyasallar, çözünmüş ve asılı parçacıkların negatif yükünü nötralize eden pozitif bir yük içerir. Bu reaksiyon, parçacıkların birbirine bağlanmasına ve suyun dibine yerleşmesine neden olur.
Flokülasyon
Flokülasyon, pıhtılaşmanın bir uzantısıdır. Pıhtılaşma tamamlandıktan sonra, topakların tekrar ayrılmasını önlemek için karıştırıcılar yavaşlamalıdır. Flokülasyonda, daha küçük topak kümelerini daha büyük parçalara bağlamak için bir polimer eklenir. Bu, su çalkalandığında yumakların dağılmamasını sağlar ve tabakanın çıkarılmasını kolaylaştırır. Bu flokülasyon tamamlandıktan sonra flok tabakası filtrasyon yoluyla uzaklaştırılabilir. Flok tabakası çöktükten sonra, daha önce çıkarılmamış asılı parçacıklar, bakteriler, virüsler ve istenmeyen kimyasallar gibi kirleticileri gidermek için su filtrelenmelidir. Bu filtreler kum, çakıl ve odun kömürü gibi maddeler içerebilir. Ultrafiltrasyon cihazı bazı belediyeler tarafından kirleticileri gidermek için de kullanılır. Bazı durumlarda, bir su arıtma tesisi kanalizasyon hatlarından, yağmur suyu akışından veya endüstriyel atıklardan geri dönüştürülmüş su kullanıyor olabilir. Ters ozmos filtreleri, bu su veya tuzlu su kaynaklarını arıtmak için yaygın olarak kullanılır. Ters ozmos Cihazları, sudaki kirleticilerin büyük çoğunluğunu temizledikleri için atık su ve tuzlu suya karşı etkilidir. Bunlar, mevcut tek su kaynağının acı veya başka şekilde kontamine olduğu adalar veya su kıtlığı olan topluluklar için avantajlı olabilir.
Dezenfeksiyon
Su filtrelendikten sonra, kalan virüsleri, parazitleri ve bakterileri yok etmek için kimyasallar eklenmelidir. Klor dezenfektan görevi görür ve diş çürümesini önlemek için florür de eklenir. Su bitkilerden ayrıldığında ve kullanım için bir binaya gittiğinde, borularda bulunan bakterileri yok etmek için az miktarda klor kalır.
Şehir suyu arıtma su sertliğini giderir mi?
Hayır, şehir suyu arıtma su sertliğini gidermez. Şehir suyu yönetmelikleri, suyu içilebilir hale getirmek için tasarlanmıştır ve sert su, insanların tüketmesi için çok tehlikeli değildir ancak organları yorabilir ve böbrek veya safra kesesin de taş oluşmasına sebep verebilir. Bununla birlikte, sert su, sıhhi tesisat ve cihazlara zarar verebilir. Sert suya neden olan mineraller temizlenmeden borularda kireç oluşumuna neden olur ve bu da düşük su basıncına ve sürekli cihaz arızalarına yol açar. Bu arızaları önlemek için tavsiyemiz Manyetik kireç önleyici kullanın. Bölgenizde sert su varsa, cihazlarınızı ve tesisatınızı korumak için bir su yumuşatma cihazı veya Manyetik Kireç önleyicii alarak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Su yumuşatma sistemlerini inceleyin.
En iyi su arıtma cihazı Blog yazımızdan inceleyebilirsiniz...
Tavsiye Yazı:Doktorların Tavsiye Ettiği Su Arıtma Cihazı
Paylaş
Yorumlar(0)