Sarnıç Nedir? Nasıl Yapılır? Sarnıçlar Hangi Dönemden Kalmadır?

Sarnıç Nedir? Nasıl Yapılır? Hangi Dönemden Kalmadır?
  • Admin
  • 10 Nis 2022
  • 0
  • 12615
  • Okuma Süresi:2 Dakika

Sarnıç Nedir?

Sarnıç nedir, son dönemlerde çokça merak edilen konulardandır. Sarnıç geçmişten günümüze su deposu olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda uzun gemi yolculuklarında su ihtiyacını karşılamak için gemi çatılarına da kurulmaktadır.

Sarnıç, içinde su biriktirmek için yer altında yapılan depo olmakla birlikte gemilerde saçtan yapılmış tatlı su deposudur.  Çukurbostan ismi ile anıldığı dönemlerde olmuştur.

Geçmişte çatılardan akan yağmur suları evlerin altına inşa edilen sarnıçlarda toplanırdı. Bireysel olarak yapıla bu işlemin dışında toplu alanlarda yaşayan insanlarında kullanabilmesi için büyük sarnıç su depoları inşa edilirdi.

Arkeologlardan tarafından yapılan kazılarda Anadolu'da ve kalelerde su ihtiyacının bu sarnıçlarla karşılandığı tespit edilmiştir. Sarnıçların en çok önem verildiği dönem bizans dönemidir.

Sarnıç Çeşitleri Nelerdir?

Açık Sarnıçlar

Açık sarnıçlar üzeri açık olan havuz şeklindeki sarnıçlardır.  

Kapalı Sarnıçlar

Üzeri kapalı veya yer altında bulunan sarnıçlarda kapalı sarnıçlardır. Yeraltı veya yeryüzünde kapalı sarnıçlar olabilir.

Sarnıçlara sular farklı kaynaklardan, göllerden ve su kemerleri ile getirilebilir. Günümüze kadar kalmış kapalı sarnıçlardan Yerebatan Sarnıcı(İstanbul), Bindrek(İstanbul) sarnıçları vardır.

İstanbul'un farklı semtlerinde de açık sarnıçlar vardır.

Modern Sarnıçlar

Modern sarnıçlar günümüzde bir çok alanda kullanılmaktadır. Daha çok beton silindir şeklinde üretilmekte ve kullanılmaktadır. Bu sarnıçlarda bazı filtreleme sistemi kullanılmaktadır. Bazı sarnıçlarda ise büyük sarnıç içine küçük sarnıç kurarak sudaki zararlı maddeleri küçük sarnıçta toplamaktadırlar.

Tavsiye Yazı:Manyetik Kireç Önleyici Tavsiye Yazı:Membran Filtre Nedir? Tavsiye Yazı:En iyi su arıtma cihazı Tavsiye Yazı: Kalsit Nedir?Tavsiye Yazı:Doktorların Tavsiye Ettiği Su Arıtma Cihazı

Paylaş

Yorumlar(0)

Yorum Yap

E-posta Adresiniz Yayınlanmayacaktır.



Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?
11 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5